Abstract
Drinking water is essential for life, and public health is directly affected by its quality, especially in hospital environments, where a safe supply helps prevent diseases. This study evaluated the physicochemical parameters of drinking water in a healthcare facility in Pampas-Tayacaja to determine its compliance with sanitary standards. Through a stratified probabilistic sampling, a quantitative experimental study was conducted to analyze pH, electrical conductivity, turbidity, and residual chlorine. Over a twelve-month period, five critical nodes of the distribution system were selected, including key supply points and high-demand areas. The results indicated that turbidity exceeded acceptable limits, while pH and electrical conductivity remained within the permitted ranges. This suggests the presence of suspended particles that could promote microbial growth or interfere with disinfection. Additionally, variations in water quality could impact the distribution system infrastructure, increasing the risk of obstructions and pipe corrosion. It is concluded that the drinking water in the healthcare facility does not fully comply with quality standards, making it essential to strengthen its monitoring and implement corrective measures, such as additional filtration and disinfection optimization. These actions will ensure a safe supply, reduce health risks, and protect the infrastructure of the supply system.
References
Amézqueta, C., Pérez, A., & Torres, P. (2014). Evaluación del riesgo en sistemas de distribución de agua potable en el marco de un plan de seguridad del agua. Revista EIA: Escuela de Ingeniería Antioquia, (21). http://dx.doi.org/10.14508/reia.2014.11.21.159
Cusihuamán, A., Díaz, N., & Tovar, M. (2023). Gestión de la calidad del agua de consumo humano del distrito de Chiguata y su impacto en la salud de la población durante el año 2023. FitoVida,2(2).https://doi.org/10.56275/fitovida.v2i2.31
Chávez, E., Huamaní, L., Yauri, Y., & Ataucusi, R. (2022). Determinación de la calidad del agua de consumo humano mediante parámetros físicos, químicos y microbiológicos en la ciudad de Huancavelica. Revista de Investigación Científica Siglo XXI, 2(2), 16-25. https://doi.org/10.54943/rcsxxi.v2i2.191
Dueñas, C., & Hinojosa, L. (2021). La Calidad de Agua Potable y su Influencia en la Salud. Gnosis Wisdom, 1(3). https://doi.org/10.54556/gnosiswisdom.v1i3.19
Elías, J., Avalos, C., & Medrano, J. (2020). Calidad bacteriológica del agua para consumo humano y enfermedad diarreica aguda en el Distrito de Rázuri, Provincia de Ascope, La Libertad - Perú. PURIQ, 2(1). https://doi.org/10.37073/puriq.2.1.69
Estupiñán, S., Ávila, S., Barrera, D., Baquero, R., Díaz, D., & Rodríguez, A. (2020). Características bacteriológicas, físicas y pH del agua de consumo humano del municipio de Une-Cundinamarca. Nova, 18(33). https://doi.org/10.22490/24629448.370.
Gómez, F., Martínez, L., & Díaz, S. (2020). Regulación de la calidad del agua potable en el Perú: Rol de las instituciones gubernamentales. Boletín de Regulación Ambiental, 12(4), 98-115.
Gonzales, W., Acharte, L., Poma, J., Sánchez, V., Quispe, F., & Meseguer, R. (2023). Evaluación fisicoquímica y microbiológica del agua de consumo humano en seis comunidades rurales altoandinas de Huancavelica-Perú. Revista de Investigaciones Altoandinas, 25(1). http://dx.doi.org/10.18271/ria.2023.486
Mariño, B., Cavero, J., & Cajavilca, W. (2025). Políticas públicas sobre la calidad del agua: una revisión sistemática. Revista Invecom Comunicación de la Ciencia. 5(3). https://doi.org/10.5281/zenodo.14502130
Morales, E., Reyes, L., Barrantes, K., & Chacón, L. (2022). Temporal and spatial assessment of the surface water microbiology quality: A case in a human consumption water supply system in Costa Rica. Revista de Ciencias Ambientales, 56 (1).120-137. https://doi.org/10.15359/rca.56/1.6
Ramos, A. (2024). Effects of drinking contaminated water on people's quality of life
Efeitos do consumo de água contaminada na qualidade de vida das pessoas. Polo del Conocimiento, 9(1). https://doi.org/ 10.23857/pc.v9i1.6396
Ramos, Y., & Pinilla, M. (2020). Calidad de agua de consumo humano en sistemas de abastecimiento rurales en Boyacá, Colombia. Un análisis infraestructural. Revista EIA, 17 (34).https://doi.org/10.24050/reia.v17i34.1378
Rivera, J. (2020). Normativas nacionales e internacionales para la calidad del agua potable en establecimientos de salud. Publicaciones en Salud y Ambiente, 7(1), 33-50.
Romero, D. (2024). Evaluación de la calidad del agua potable de grifo y envasada en la ciudad de Pilar: análisis comparativo de parámetros físicos, químicos y microbiológicos según normativas nacionales. Revista Científica Multidisciplinaria Jetypeka, 4(2).Recuperado de https://www.revistajetypeka.edu.py/index.php/revistas/article/view/94
Salas, J., Maraver, F., Rodriguez, L., Sáenz, M., Vitoria, I. & Moreno, L. (2021). Importancia del consumo de agua en la salud y la prevención de la enfermedad: situación actual. Revista ARAN Nutrición Hospitalaria. 37(5). http://dx.doi.org/10.20960/nh.03160
Torres, S., Tapia, I., Goetschel, L., & Pazmiño, E. (2020). Análisis físico-químico e influencia de los minerales disueltos en el sabor del agua potable, de las principales plantas de tratamiento de Quito. Enfoque UTE, 11(4), 57-70.https://doi.org/10.29019/enfoqueute.v11n4.533

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Copyright (c) 2024 Susan Karina Montes Bujaico, Elyane Estefany Belito Huamani, Betsy Sayumi Núñez Ramos, Ronald Ortecho Llanos, Misael Montes Bujaico, Fredy Quintana Uscamayta, Oliver Taype Landeo